gulasova macska

macska

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
macska
minulý týždeň Zdroj: cynickaobluda.sme.sk
 
Lodovik
Lodovik | 12.9.2021 18:04

A cely zvysok roka je zablokovana, lebo ludia po starociach vedeckeho pokroku prisli na to, ze najlepsi sposob, ako si zorganizovat svoje zivoty, je byt od rana do vecera zavreti v malych kancelariach v jej sirsom centre.


Rypák
Rypák | 12.9.2021 21:44

Cysticka odluda sa o nabozenstvo nezaujima, ale keby sa zaujimala, vedela by, ze cela Biblia je napisana v obrazoch a Stary zakon bol pisany pre prostych ludi. Preto tych 6 dni. Inak aj Cirkev uz davno uznala, ze zivot na zemi sa vyvijal dlhsie...


Lucy in boots
Lucy in boots | 12.9.2021 23:39

Rypak, cynická obluda je rydzy ateista. To jest má mániu kydať na veriacich kade chodí. Ak má niekto takú vášnivú zaujatosť, to neznamená, že sa nezaujíma. Možno sa zaujíma až príliš, následne škodí svojmu zdraviu. Chápeme, permanentný zúrivý hnev. Takýto ľudia vlastne potrebujú terapiu.


Rypák
Rypák | 13.9.2021 09:22

@Lucy in boots: Ja ten permanentny zurivy hnev nechapem, ale s tou terapiou si sa trafil do cierneho.


register
register | 13.9.2021 09:32

Cirkev priznala nevyvratitelne veci. Keby neboli dokazane, nic by nepriznala. Keby si v 13-14 storoci zahlasil, ze evolucia trvala dlhsie ako 6 dni a sme z opice, do tyzdna by si zhorel na hranici.


Rypák
Rypák | 13.9.2021 09:57

@register: Cirkev sa vyvijala v case a za tie veci dokonca aj ospravedlnila.

https://www.akt...-zabila-cirkev/

Cirkev nepopiera vedu ruka v ruke s vierou, inak by musel zomriet napriklad aj taky Pascal, ktory sa stal mnichom. Alebo by museli byt zakazani aj jezuiti (papez je mimochodom tiez vedec - chemik)...


Lodovik
Lodovik | 13.9.2021 11:49

Cirkev sa vyvijala ale na zklade tlakov zvonku. Ziadna vyznamna zmena v interpretacii Biblie neprisla na zaklade studia Biblie. Cirkev vzdy len ustupia, ked uz jej pozicia bola neudrzatelna.

Okrem toho argument "pisana pre prostych ludi" vobec neobstoji. Keby tam bolo napisane, ze svete vznikol davno pradavno, ovela neskor vznikla nasa planeta, ktore obieha okolo Slnka, potom tu zili "velke jastery" a potom prvy clovek, stale by to nebolo prilis narocne na pochopenie. Iba by to obsahovalo informacie, ktore su dokazatelne pravdive, ale o to autorom zjavne neslo.


vlado
vlado | 13.9.2021 13:06

cirkev nepopiera vedu? ha haaa


Rypák
Rypák | 13.9.2021 15:32

@Vlado:Mnohé univerzity, ako napríklad tá v Paríži, alebo v Boloni, boli pôvodne katedrálne, alebo kláštorné školy. Katolícka univerzita v Leuvene doteraz funguje (ak by Cirkev popierala vedu, asi by ju už dávno zavreli, nie?)

Tomáš Akvinský: "Veda a viera sa vzájomne dopĺňajú."

https://cs.wikisource.org/wiki/D%C4%9Bjiny,_jak_je_mo%C5%BEn%C3%A1_nezn%C3%A1te/C%C3%ADrkev_nep%C5%99%C3%ADtelem_v%C4%9Bdy_a_pokroku%3F


Rypák
Rypák | 13.9.2021 15:47

@Lodovik: Dôvodom, prečo je Biblia napísaná v podobenstvách, je základná psychológia človeka a kľúče k našej jedinečnej schopnosti spracovať dlhodobú históriu nášho druhu.

Je to základná psychológia človeka; chceš niekoho niečo naučiť? Zbaľ to do príbehu - drží sa oveľa viac, ako keď budeš rozoberať skutočnosť. V skutočnosti, ak z toho urobíš príbeh o niekom inom, získa to automatickú autoritu, aký príbeh o mne/tebe nikdy nebude.

Ľudia majú radi príbeh. Je to spôsob, akým sme prenášali informácie z generácie na generáciu pre generácie. Je to jediná vec, ktorú sme mali k dispozícii, kým sme dostali písané slovo. Preto nie je prekvapujúce, že Biblia je metaforická; musí to tak byť, inak by to bolo postupom času zmyté.

Biblia v podobe, v akej bola napísaná, a hollywoodske filmové trháky v konečnom dôsledku existujú kvôli rovnakým psychologickým vlastnostiam. Metafora je jednou z najdôležitejších ľudských čŕt.

https://acciden....html#gsc.tab=0


vlado
vlado | 13.9.2021 18:09

rypák: všetko vzdelanie mali pod palcom cirkvi, neviem o žiadnej pedagogickej inštitúcii, ktorá by bola do osvietenstva sekulárna. kto zachránil antické vedomosti? moslimovia. kto sa ospravedlnil galileovi po 360 rokoch od jeho smrti? rkc. atd atd.

cirkev nepotrebovala vzdelané ovečky, viď dlhý zápas o preklad biblie do jednotlivých jazykov. potrebovala ovládateľnú masu, ktorá NESMIE byť vzdelaná.

ano biblia sú príbehy pastierov kôz z púšte, ktoré vznikali v dobe bronzovej. tam asi ozaj netreba očakávať nejaké traktáty. lenže biblia sa brala doslovne celé storočia, každé jedno slovo v biblii bolo posvätné, to len teraz, pod tlakom vedy sú to zrazu inotaje a metafory.


tmiro
tmiro | 13.9.2021 21:06

Ja som čítal niečo na konci Biblie, že každé slovo sa musí brať doslova, je hriech ho vysvetľovať nejak že približne takto nejak to je opísané atď... Nie! Doslova takto to bolo, vy hriešnici a ešte plus je zakázané a je to hriech akékoľvek slovo tam zmeniť, pridať, ubrať alebo si ho vysvetľovať po svojom.


tmiro
tmiro | 13.9.2021 21:09

Ale myslím, že sa toho nedrzali ani synody, ktoré sa dosť často schádzali a menili bibliu a vždy rozhodovali bestsellery ktorých autorov do nej momentálne zaradia a ktoré z nej vyhodia a ktorú redaktorkou verziu konkrétnych bestsellerov akurát použijú. A vravi sa, že menili aj jednotlivé slová, ktorým napríklad nerozumeli atď..


Rypák
Rypák | 13.9.2021 21:32

@Vlado: Biblia je zlozena zo stareho zakona (zidovskej tory) a noveho zakona, ktory pisali Jezisovi ucenici a ich nasledovnici. Kazda cast ma niekolko knih a vznikali v roznom case.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bible


Rypák
Rypák | 13.9.2021 21:41

@tmiro: Biblia ma kotaciu versov, tak daj odkaz, nech sa dozvieme viac.

Evanjelicky teolog Bohdan Hrobon (evanjelici nemaju ziadne synody) vravi, ze prave preto, ze je tam kopec podobenstiev a prerospravani, netreba brat Bibliu doslovne. Pekny rozhovor s nim, stoji za to si to precitat:
https://www.tru...skor-popoluskou

Inak podobne su na tom aj ine knihy inych nabozenstiev.


Rypák
Rypák | 13.9.2021 21:44

@vlado: Ako vysvetlis, ze RKC vyhlasila za svatych mnohych vedcov a ucencov, ako napriklad Ignaca z Loyoly, Pascala, ze v jej radoch boli vzdelanci ako napriklad Kopernik a ini:

https://en.m.wi...lude%20Nicolaus,Christopher%20Clavius%2C%20Nicolas%20Steno%2C%20Athanasius


vlado
vlado | 14.9.2021 11:44

rypak, kopernikovu knihu rkc vyhodila z indexu zakazanych knih 300 rokov po jeho smrti (ked už proste nemohla popierať realitu), dal si skvely priklad. iganc z loyoly nebol vedec, ked už tak filozof, čo je niečo uplne ine. pascal nie je svätý, nenašiel som ho v zozname https://www.britannica.com/topic/list-of-saints-2061264
cirkev určite uchovávala vedomosti, to bez pochyby, ale len tie, ktoré jej vyhovovali. to čo vyznievalo proti tomu čo sa písalo v biblii, bolo popierané. cirkev nie je slobodné spoločenstvo ľudí s názormi, kde sa darí slobodným umeniam, je to firma s vojenskou štruktúrou, kde sa za iný názor trestá. preto sa počet veriacich v europe neustale zmenšuje, ľudia už majú vlastné názory, nepotebujú aby im niekto hovoril ako funguje svet zvlášť, ak to nie je pravda.


Rypák
Rypák | 15.9.2021 08:48

@Vlado: Ok, cirkev zmenila názor, čo teda vylučuje tvoj názor, že by popierala vedu. Nevylučuje sa, že urobila chyby. Tiež nehádžeš všetkých Nemcov do jedného vreca za holokaust, všakže.

Píšeš: "Cirkev nie je slobodné spoločenstvo ľudí." Nuž, zjavne cirkvi nepoznáš, lebo dá sa aj vystúpiť, a nikto ťa za to neprenasleduje.

Dnes ráno na Rádiu Slovensko hovoril Martin Babjak o tom, ako sa angažuje vo Fides et Racio.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Fides_et_ratio_(ocenenie)

Angažovanie sa Katolíckej charity vo svete:
https://www.akt...-gloss-podcast/

Dokonca aj Čaputová povedala vo svojom príhovore pred pápežom, že Cirkev má nezastupiteľnú úlohu v spoločnosti...


vlado
vlado | 16.9.2021 14:46

no jasné, a preto kto mal v cirkvi iný názor, bol vyobcovaný a tí šikovnejší si založil vlastné cirkvi. mimochodom, ak za rozhodneš že konvertuješ z moslima na kresťana alebo jednoducho vyhlásiš že už neveríš v alaha, zaslúžiš smrť. sloboda ako vyšitá.

iste, v charite by sa mala cirkev angažovať ešte viac, proti tomu nemám nič, ak je človek v sračkách, aj ten vymyslený bôžik môže pomôcť.

človek si vymyslel boha s vlastnosťami, ktoré by chcel človek sám dosiahnuť. úprimná láska, milosrdenstvo atd atd. lenže ľudia sú proste svine a takí jednoducho nie sme a ani nebudeme. a preto sa veriaci neustále bičujú že nie sú takí aký by mali byť podľa ich bôžika a neustále žijú v sebaklame, navonok vystupujú ako morálne autority a doma preťahujú deti. každý veriaci je farizej a z tohto mi je na vracanie.


Rypák
Rypák | 16.9.2021 16:32

@vlado: Na to, aby bol tento svet lepsi, treba sa snazit o dobro. Nie vsetci ludia su svine a nie kazdy veriaci je farizej. Najdes kopec prikladov: od Gaudiho po Matku Terezu. Neviem o tom, ze by krestanske cirkvi zabijali niekoho za vystupenie. Netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca. Podobne: ani vsetci Nemci nie su fasisti a ani vsetci Romovia nie su lenivi zlodeji.
Nikto nepovedal, ze kazdy veriaci musi byt na 100% bezchybny. Ide o snahu o nieco. Zial, v tvojich ociach je kazdy farizej, lebo clovek prirodzene zlyhava a rovnako tak veriaci. Ale nemaju aj neveriaci idealy, ktore obcas opustia? Nie su aj oni potom v tvojich ociach farizejmi?


vlado
vlado | 17.9.2021 11:18

matka tereza sa smaží v pekle, má na svedomí stovky životov, googli.
nerozumieš. to náboženstvo z vás robí farizejov, nie že vy ste farizeji ako taký, to falošná viera vás núti klamať seba samých a a okolie. isteže aj ja sklamem niekedy, ale ja sa na nič nehrám, som aký som a nikto mi nehovorí aký mám byť, a ked taký nebudem tak zhorím v pekle.


Rypák
Rypák | 18.9.2021 20:59

@vlado: V peklo neveris, takze tam sa asi smazit nebude :)
Prave teraz na CT24: Vztah vědy a víry. Rozhovor s W.D.Phillipsom, nositelom Nobelovej ceny za fyziku.
BTW: Nikdy sa na nic nehras? Ale no tak...
A ako vies, ze vsetci veriaci sa naozaj hraju? Je to tak, lebo si to myslis? Ak ano, je to slaby argument...


vlado
vlado | 18.9.2021 21:05

myslím že nechápeš čo píšem, alebo blbo píšem, čo sa nevylučuje.


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader